Лазерна коагулация на разширени вени

Ендовазалната лазерна коагулация на разширени вени е модерен, високоефективен, безопасен и прост метод за лазерно хирургично лечение на ранни стадии на разширени вени. Техниката е популярна в цял свят, но се използва само в центрове за съдова хирургия, оборудвани със специално лазерно оборудване. Премахването на разширени вени на краката с лазер се понася по-лесно от пациентите в сравнение с класическата хирургия и допринася за бързото възстановяване.

Лазерно лечение на разширени вени

Въпреки всички положителни аспекти, лазерната коагулация, както всеки друг метод, има своите недостатъци. Много е важно да се вземат предвид терапевтичните възможности на операцията, като се използва само в онези случаи, когато наистина е показана и ще помогне на пациента. Недопустимо е всички пациенти с разширени вени да се лекуват с лазер по шаблонен принцип, като се подчиняват само на търговски интереси и мода.

Показания и възможности на метода

Само при разширение на повърхностните вени (големи и малки подкожни) на долните крайници от 1 и 2 степен е възможно отстраняването им с лазер. Това означава, че само в ранните стадии на разширени вени операцията на лазерна коагулация може да бъде ефективна.

По-точни индикации за операция:

 • Директен или леко криволичещ ход на разширените съдове, когато нямат остри завои.
 • Липса на големи разширени вени.
 • Разширението на лумена на вената е по-малко от 1 cm.
 • Основният вид разширени вени, когато разширяването се разпространява по централния ствол на малката или голямата подкожна вена и не включва голям брой малки притоци в процеса.

Неуместно е извършването на лазерна коагулация на разширени с повече от 2 градуса разширени вени поради високия риск от рецидив на заболяването в дългосрочния следоперативен период. Ако процесът се разпростира не само до стволовете на малките или големите подкожни вени, но и до техните главни клонове (притоци), може да се извърши комбинирана операция. Включва лазерна коагулация на основния ствол и хирургично отстраняване на разширени вени на малки клони чрез отделни малки пункции. Подобна интервенция също е нискотравматична и съчетава всички предимства на лазерната и традиционната хирургия.

Противопоказания

Дори при пациенти с лека степен на разширени вени лазерното лечение не може да се извърши, ако има противопоказания за операция. Те са абсолютни - категорични, при които коагулацията на варикси може да влоши съществуващите изменения в тъканите, и относителни - временни, при които рискът от следоперативни усложнения се увеличава. Всички противопоказания са изброени в таблицата.

Абсолютно Относителна
Нарушения на съсирването на кръвта под формата на повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци или кървене Гнойно-възпалителни кожни процеси в долните крайници, особено в местата на бъдещи разрези
Тежко общо състояние на пациента Обостряне на съществуващи хронични заболявания на вътрешните органи и тъкани
Признаци на хронична венозна недостатъчност на краката поради продължително или тежко протичане на разширени вени (изразено подуване, кафяви петна, втвърдяване и язви по кожата на краката) Остри инфекциозни заболявания (настинки, вирусни, чревни инфекции)
Тромбофлебит - възпаление на разширени вени Проблеми с имунитета

По време на бременност и ранния следродилен период е по-добре да се въздържате от операцията за лазерна коагулация на разширени вени, въпреки че няма отрицателен ефект върху плода. Това се дължи на невъзможността да се предвиди хода на следоперативния период, високи натоварвания на долните крайници, хормонални и имунни промени в организма.

Етапи на операцията

Принципът на лазерна коагулация на разширени вени на краката се основава на топлинния ефект на лазерните лъчи. Действайки върху тъканта, те ги нагряват, разрушават и залепват (запечатват, причиняват залепване) стените на съда. В резултат на това вената губи своя лумен, дезертира и се превръща в белези.

Процесът на лазерна коагулация на разширени вени

Лазерната хирургия се извършва в стерилна операционна зала с помощта на специално оборудване:

 • Лазерният коагулатор е устройство, което е източник на радиация.
 • Лазерен световод - тръбен електрод, с който лазерният лъч действа върху вена.
 • Ултразвукова машина, способна да визуализира повърхностни вени, което ще позволи да се прецени колко добре са обработени по време на операцията.

Основните етапи на интервенцията:

 • Маркиране на вените.
 • Анестезия (облекчаване на болката).
 • Директно отстраняване на вените с лазер.

Продължителността на операцията на единия крак е от 15-20 минути, ако е необходим само един от съдовите стволове, до един час, когато лазерната коагулация на централния венозен ствол се комбинира с класическото отстраняване на малки разширени клони чрез пункции (минифлебектомия ).

Маркиране на вените

Успехът на лазерното отстраняване на разширени вени на краката зависи от това колко добре са маркирани (маркирани) засегнатите съдове. За да направят това, те рисуват със специален маркер или брилянтно зелено как и къде преминава вариксът на крака. Извършват и предоперативно ултразвуково доплерово изследване на вените и допълнително маркират особеностите на тяхното разклоняване, ако не са показани преди ехографията.

анестезия

Анестезията по време на операцията може да бъде локална или регионална, или обща. В първия случай местата на пункции и разрези се инфилтрират (инжектират) с препарати от локални анестетици - ако само централната вена се третира с лазер.

Инфилтрационна анестезия при отстраняване на разширени вени с лазер

Ако интервенцията е удължена (с минифлебектомия), може да се наложи спинална анестезия или краткосрочна интравенозна анестезия. Във всеки случай процедурата ще бъде безболезнена.

Директно извършване на интервенцията

Операцията на лазерна коагулация на разширени вени на краката е както следва:

 1. След анестезия в горната трета на бедрото по предно-вътрешната повърхност под слабинната гънка се извършва или пункция, или кожен разрез с дължина не повече от 2 cm.
 2. Под визуално или ултразвуково наблюдение се открива голяма подкожна вена в нейното съединение с феморалната вена.
 3. Подкожната вена се прерязва и лигира, отделя се от дълбоката и в лумена й се вкарва дълъг (около 1 m) гъвкав световод, който се отвежда до началото на съда на нивото на стъпалото.
 4. Последователно издърпвайки световода нагоре до мястото на пункция на бедрото, те въздействат върху стените на вената с лъч, което причинява изгарянето й, запустяване от кръв и заличаване (залепване) на лумена.
 5. Светловодът се отстранява, проверява се за кървене и раната върху кожата се зашива или превързва.
 6. Невъзможно е да премахнете малки разширени клони с лазер. Те се отстраняват чрез допълнителни пункции, които не изискват зашиване.
 7. На операционната маса, непосредствено след третирането на вените на краката с лазер, крайникът се превързва с еластичен бинт или върху него се слага индивидуално избран компресионен трико (чорап).

Лазерната коагулация трябва да се извършва под ултразвуково наблюдение, което ви позволява да видите как луменът на вената се свива и да дозирате интензивността на лазерното лъчение.

Предимства и недостатъци

Лазерната коагулация е добър и радикален метод за лечение на разширени вени, но не е панацея и за това заболяване. Неговите предимства и недостатъци в сравнение с традиционната хирургия са описани в таблицата.

Лазерна операция Традиционна хирургия
Анестезията често е локална Местната анестезия не е ефективна
Без големи разрези, без белези Трябват порязвания, ще има белези
Операционната травма е минимална, вената не се отстранява, а е изгорена отвътре Вената се отстранява, тъканта е наранена
Процедурата е бърза (по-малко от час) Продължителността на операцията е повече от час
Нисък риск от следоперативни усложнения По-чести усложнения в сравнение с лазерна коагулация на разширени вени
Бързо възстановяване и изписване от клиниката (дори в деня на операцията) Продължително възстановяване, изписване след няколко дни
Лазерното лечение е възможно само при леки разширени вени Можете да премахнете вените, засегнати от разширени вени от всякаква степен
Съществува риск от възстановяване на лумена на вената, ако не се лекува добре Вените се отстраняват хирургично, така че никога няма да възстановят лумена си
Изисква специално оборудване, така че цената е висока Цената е два пъти по-ниска в сравнение с премахването на разширени вени с лазер и не изисква специално оборудване

Рискове

Бързината и минималната травматичност на хирургичното лечение на разширени вени с лазер минимизират оперативните рискове от интервенцията. Отрицателни последици и усложнения се наблюдават при 1% от оперираните пациенти. Обикновено са локални и са представени от възпалителни процеси по протежение на коагулираната вена. Реканализация (възстановяване на лумена) и рецидив на заболяването са възможни при 5%, което може да бъде свързано с операция без използване на ултразвукова апаратура или при пациенти с тежки разширени вени.

Следоперативен период

Ранното активиране на пациентите е предотвратяване на негативни последици след лазерно лечение на разширени вени. Можете да се разхождате в деня на операцията. Продуктите за компресия (превръзка или чорап) не трябва да се отстраняват в продължение на 2-3 дни. След този период те могат да бъдат премахнати през нощта и при преместване в хоризонтално положение. Трябва да носите компресионен трикотаж най-малко един месец, като го обувате преди да станете от леглото. Противопоказани са както големи натоварвания, така и недостатъчна физическа активност за краката.

Лазерната коагулация при разширени вени на краката е високоефективен и безопасен метод за радикално лечение на ранните стадии на тази патология, конкуриращ се и дори превъзхождащ ефективността на традиционната хирургия. Но целесъобразността на употребата му трябва да се решава само от специалист, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на всеки конкретен пациент.