Упражнения за разширени вени

Важно е да се правят упражнения за разширени вени за всички, независимо дали се виждат само паякообразни вени на краката или вече са се появили възли. Необходимо е да се ускори кръвообращението във всички случаи, особено ако професионалната дейност е свързана с постоянен престой в седнало положение или трябва да стоите няколко часа подред. Учители, които прекарват часове в катедрата, фризьори, които прекарват цял ден в създаване на прически, служители в офиса, които не стават от компютъра от сутрин до вечер, шофьори, които са принудени да чакат с часове на волана задръствания. . . Има много такива професии, следователно, в допълнение към наследствеността, храненето, наднорменото тегло, пасивния начин на живот, има още един важен момент, който засяга здравето на вените: трябва да дадете на краката си почивка и да направите поне малко тренировка няколко пъти ден. Например, ако човек седи пред компютър, тогава не отнема много време и пространство, за да опънете крака под масата и да завъртите пръста на крака в двете посоки. Разбира се, има упражнения, които изискват пространство, трябва да се правят в изправено или легнало положение. Но елементарните движения, които не са забележими за другите, са отличен изход в тази ситуация.

упражнения за разширени вени

Прост набор от упражнения за разширени вени

Тук ще има само три точки. За здравето на краката си можете да си позволите да изпълнявате тези лесни и бързи упражнения за разширени вени:

  1. Това упражнение може да се изпълнява както изправено, така и седнало. Кракът трябва да бъде повдигнат над пода и да правите ротационни движения с пръста - първо в едната посока 4 „завъртания", след това в другата. Повторете 10-15 пъти с всеки крак.
  2. Подобно на първата, тази задача е подходяща за седнало и изправено положение. Кракът трябва да бъде повдигнат от пода. Издърпайте пръста на крака към себе си, докато почувствате парене или затопляне в прасеца (това работят мускулите на прасеца). Задръжте 4 броя и отпуснете крака. Повторете 10-15 пъти с всеки крак.
  3. За третото упражнение ще трябва да напуснете масата, но си заслужава. Поставете краката си на ширината на раменете. Застанете на пръсти. И си представете, че към короната е вързана нишка, която е издърпана нагоре. Може да си представим, че това е кълн, зад който се простира цялото тяло, гръбначният стълб се разтяга спокойно. 4 броя трябва да "расте", стоене на пръсти и - отпускане, с връщане в изходна позиция. Повторете 10-15 пъти.

В допълнение към упражненията

  • Тези, които прекарват работния ден на краката си или вкъщи, трябва да стоят много, например да мият много чинии или да готвят за голямо семейство и така нататък, не трябва да „замръзват" в една позиция. Добър изход е да стъпвате от единия крак на другия, да правите кръгови движения с пръстите на краката, както в горния комплекс, да танцувате, ако ситуацията позволява. Можете да поставите ниска табуретка и да поставите краката си последователно върху нея. За да направите това, можете да използвате всякакви подходящи предмети - например стълба.
  • При продължително седене, колкото и нелепо да звучи, си струва да се преобръщате от дупе на дупе, за да сменяте поне от време на време позицията на тялото. Добре е периодично да ставате и да правите кръгови движения с бедрата. Когато работите на компютър от разстояние, препоръчително е да замените стола с голям фитбол, така че тазът да е в движение колкото е възможно повече.
  • Упражненията за разширени вени се допълват перфектно от контрастен душ. Преместете струята вода отдолу нагоре по краката, за да подпомогнете притока на кръв, преодолявайки силата на гравитацията. След водни процедури е добре да легнете с повдигнати крака (основното е краката да са над таза).
  • Освен това плуването и ходенето помагат в борбата с разширените вени. Достатъчно е да намерите време за разходка с умерено темпо в парка или в тихи дворове. Бягането, напротив, е нежелателно. Меките видове спорт, като ходене и плуване, спомагат за подобряване на кръвообращението, укрепват сърдечно-съдовата система. А плуването също така облекчава напрежението върху ставите.