Разширени вени на гениталните органи

Разширените вени на гениталните органи се срещат както при мъжете, така и при жените. Това заболяване може да засегне пениса, матката, тестисите, перинеума, срамните устни и вулвата. Продължаващите патологични промени не само влияят негативно върху здравето на органа, но и влияят на психологическото състояние на пациента.

болка в долната част на корема с разширени вени на гениталиите

Разширени вени при жените

Според статистиката такава патология при жените най-често се появява на срамните устни. Първите признаци на заболяването са влошаване на общото благосъстояние, което се отразява на сексуалния живот.

Има няколко причини за разширени вени при жените:

 1. Вродена или придобита недостатъчност на съдовите стени. Разширените вени могат да се образуват поради тежки физически натоварвания, хронични заболявания на тазовите органи или затлъстяване.
 2. Използването на хормонални лекарства, включително контрацептиви.
 3. Бременност. С всяка следваща бременност рискът от разширени вени на женските генитали се увеличава.

Наличието на полови разширени вени се доказва от симптоми като появата на "звездички" или възли по вените в интимната зона. Кожата в тази област става суха и чувствителна. При някои жени се образува пигментация на срамните устни с разширени вени. Отличителна черта на заболяването е, че срамните устни започват да се увеличават, образува се подуване, което води до тяхната деформация. Може да се увеличи като една срамна устна, а в същото време и две. С напредването на заболяването жената започва да изпитва болка и сърбеж.

В рисковата група за възникване на заболяването са тези жени, които страдат от разширени вени на краката.

Що се отнася до бременните жени, развитието на разширени вени на гениталните органи възниква поради бързото наддаване на тегло, повишена физическа активност и натиск на увеличената матка върху вените. Силният натиск на плода върху тазовите органи може да провокира разширени вени на вулвата. При счупване на капилярите, което се случва изключително рядко, една жена изпитва леко кървене.

Струва си да се отбележи, че по време на бременността на плода заболяването не оказва отрицателно въздействие върху него.

Ако причината за разширени вени на гениталните органи е бременност, тогава болестта ще изчезне от само себе си няколко месеца след раждането. Основното условие за възстановяване в такава ситуация е изключването на тежки физически натоварвания и контрол на телесното тегло.

Разширени вени на мъжките полови органи

Мъжките полови органи са изложени на риск от развитие на това заболяване не по-малко от жените. Повърхностно разположените съдове на здрав мъжки полов орган не надвишават 3-4 mm в диаметър. Най-честата диагноза е варикоцеле, тоест разширени вени на тестисите.

Причините за патологията в повечето случаи са свързани с начина на живот на мъжа, но в някои ситуации заболяването може да възникне поради обстоятелства извън контрола на човек.

гени и предразположеност към генитални разширени вени

Основните причини за разширени вени на гениталните органи при мъжете включват:

 1. Нараняване на гениталиите.
 2. Наличието на доброкачествени или злокачествени неоплазми.
 3. Продължително пренаселеност на пикочния мехур, което води до притискане на органите.
 4. Предишни хирургични интервенции на тазовите органи.
 5. Продължително и редовно независимо забавяне на процеса на еякулация.
 6. Използването на различни лекарства, като анестетици, които спомагат за удължаване на половия акт.
 7. Наследственост.
 8. Последици от инфекциозни заболявания на половите органи.

Мъжът може да подозира наличието на разширени вени, ако под кожата му върху съдовете се образуват възли с различни размери. Освен това има дискомфорт и усещане за изтръпване по време на полов акт. При възбудено състояние вените набъбват и плътността им се увеличава значително.

На фона на такива промени възниква стагнация на кръвта. При разширени вени скротумът се характеризира с увеличаването му с промяна в цвета. По-нататъшното развитие на болестта е изпълнено с безплодие, тъй като натрупаната кръв провокира прегряване на сперматозоидите.

Лечение на разширени вени на гениталните органи при жени и мъже

Когато заболяването се появи в процеса на раждане на дете, на жената се препоръчва да не се напряга и да носи компресионно бельо. В случай, че заболяването прогресира и причинява силен дискомфорт на бъдещата майка, й се предписват болкоуспокояващи, хемостатични и антисептични лекарства. Всички лекарства и тяхната дозировка се предписват от лекар. Опитите за самолечение могат да навредят на вътреутробното развитие на детето.

консултация с лекар за разширени вени на гениталиите

Във всички останали случаи лечението се избира от лекаря въз основа на причината за разширени вени. Хирургическата интервенция е показана в случаите, когато консервативните методи на терапия не дават желаните резултати или се считат за неподходящи.

Съвременните методи за лечение на разширени вени на гениталиите се извършват с помощта на флебектомия, както и радиочестотна и лазерна коагулация.

При мъжете този патологичен процес се елиминира чрез консервативен метод на лечение поради временно въздържание от полов акт. Освен това се предписват аналгетици, противовъзпалителни (нестероидни) лекарства и антикоагуланти.

Хирургичното лечение се извършва по метода на сплавяване, извършва се ексцизия или тромбектомия.